Uitnodiging Masterclass 21 november 2023

Van 16 uur tot 18.00 uur

 ‘Masterclass Samenwerking in de wijk’

Samenwerking tussen praktijk, wijk en regio over geïntegreerde wijkgerichte zorg

 
Heeft u een rol in het opzetten van de samenwerking in de wijk? Bent u werkzaam als praktijkmanager of wijkmanager vanuit een huisartsenpraktijk of zorggroep, of bent u vanuit het sociaal domein betrokken bij het opzetten van een samenwerking in de wijk? Dan geeft deze masterclass u mogelijk extra handvatten.
 
De Gezondheidscentra Zuid Nederland (GZN) vormen tezamen een ondernemende netwerkorganisatie van meerdere grotere gezondheidscentra. Door pragmatisch samenwerken, slagen zij er in de samenwerking tussen meerdere partijen te stimuleren in de wijk. Hoe de GZN dat precies aanpakt en welke inzichten worden verworven, deelt het netwerk graag met u. Graag kijken we ook naar goede voorbeelden uit andere regio’s in het land. Door elkaar te ontmoeten, versterken lokale en regionale samenwerkingsverbanden.

Doel van het programma
Inzicht in wat wijksamenwerking is en hoe wijkmanagement zich verhoudt tot praktijk en regiomanagement.
Het verkrijgen van een goed beeld van belangrijke ontwikkelingen rond wijksamenwerking.
Een inzicht in het belang van presentie in de wijk middels een inkijkje in de wijze waarop de samenwerking tussen wijk- en regiomanagement wordt vormgegeven aan de hand van praktijkvoorbeelden. Een kijkje in de keuken van Putten, Rijnmond en regio Zaanstreek Waterland en  Drenthe.
Discussie en reflectie op de praktijkvoorbeelden dragen bij aan de ontwikkeling van een persoonlijke of regionale visie op samenwerken in de wijk.

De masterclass beoogt een steun in de rug te zijn voor de vorming van een gezonde wijk en regionale infrastructuur.


Programma en intekenen

 

16.00 uur

Introductie 
& nieuws

Leo Kliphuis, bestuurslid InEen en voorzitter van de Raad van Bestuur van huisartsenorganisatie Cohesie (Noord-Limburg) zal als dagvoorzitter een gesprek aangaan met de tafelgasten. Voorafgaand zal Kliphuis de belangrijkste ontwikkelingen aangaande wijksamenwerking met u delen. Na de inleiding zal Lianne van der Wijst, kennismanager bij ROS Robuust, een korte toelichting geven op de inzichten uit de kennissynthese integrale wijkaanpak.

De gasten aan tafel komen uit Putten en regio Zaanstreek Waterland. Een korte introductie op de bijdragen aan tafel.

Goed voorbeeld  Putten

Putten
In Putten is enkele jaren terug een intentieovereenkomst met bijbehorende gezamenlijke werkagenda opgesteld door de gemeente, welzijn en huisartsen. Omdat de werkagenda ook door de gemeenteraad en de Hagro zijn bekrachtigd, is de uitvoering en financiering van de werkagenda geborgd. Eén van de resultaten is dat er breed geschoold wordt in ‘het andere gesprek’, waar zowel mensen uit de huisartsenpraktijk als bijv. welzijnsmedewerkers, WMO-consulenten, jeugdconsulenten dezelfde taal gaan spreken. Een succes dat Peter Hollemans, Wijkmanager huisartsenzorg Harderwijk, Ermelo & Putten samen met een beleidsmedewerker van de gemeente graag in deze masterclass met u delen.

Goed voorbeeld Zaanstad Waterland

 

Zaanstad Waterland  
In deze regio ondersteunt HZW als regio-organisatie de huisartsenpraktijken met het starten of verbreden van het netwerk rondom de praktijken met 4 wijkcoördinatoren.    In de functie als regionaal coördinator wijkgericht werken ondersteunt Floor Groot deze ontwikkeling bij het aangaan en/of versterken van de samenwerking binnen de 1e lijn, het sociaal domein, jeugdzorg en de nuldelijn op. Pien Huijgens is de wijkcoördinator in Purmerend en Landsmeer. Op geleide van de behoefte van een praktijk geeft de wijkcoördinator ondersteuning, samen met collega’s van ouderenzorg, palliatieve zorg, chronische zorg en digitalisering. Samen geven zij een toelichting over de vormgeving van wijkgericht werken en de opgedane ervaringen tot nu toe. Waaronder de inzet van VIPLive als verwijstool naar sociaal wijkteams en (in verkenning) met jeugdteams.  

Tafel gesprek

Landelijk Netwerk voor wijksamenwerking
In gesprek met de tafelgasten over de aansluiting van landelijk en regionaal beleid - voortkomend uit het Integraal ZorgAkkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), die afspraken bevatten om een impuls te geven aan het verbeteren van de gezondheid van alle inwoners - op lokale wijksamenwerking.  Naast de gasten, die een goed voorbeeld presenteren, zullen Nancy Stensen aanwezig zijn namens de gezondheidscentra Zuid Nederland. Zij is manager Stichting Gezondheidscentra Samen Gezond voor de gemeente Heumen, Mook en Middelaar) en Pepijn van de Beemt, programmamanager domein overstijgend samenwerken bij ROS Robuust. In de discussie wordt een terugkoppeling meegenomen van de enquête onder de deelnemers aan de masterclasses 2023.

20.15 uur

Einde programma

Intekenen

Het programma zal via ZOOM worden georganiseerd. De link om de masterclass te kunnen volgen ontvangt u na bevestiging van aanmelding. Wenst u aanwezig te zijn in Eindhoven, maak dit dan kenbaar bij uw aanmelding.
Aanmeldingen via ariane@planet.nl
Bevestiging van mail = deelname. Deelname is kosteloos. 
Contactpersoon over de organisatie en inhoud van de bijeenkomst:
Ariane Hamming | Tel: 06-51603083


Contactgegevens + lokatie

Contactgegevens organisatie Masterclass
Ariane Hamming
Tel: 06-51603083
Email: ariane@planet.nl
Website: www.gezondheidscentrazuidnederland.nl
 
Online deelname
Het programma zal via ZOOM worden georganiseerd. De link om de masterclass te kunnen volgen ontvangt u na bevestiging van aanmelding een week voor aanvang van de bijeenkomst. 
Aanmeldingen via ariane@planet.nl
Bevestiging van mail = deelname. Deelname is kosteloos. 
Contactpersoon over de organisatie en inhoud van de bijeenkomst:
Ariane Hamming | Tel: 06-51603083

Lokatie
Igluu, Lichtoren 32 in Eindhoven
Wenst u aanwezig te zijn in Eindhoven, maak dit dan kenbaar bij uw aanmelding. Voor een beperkte groep is aanwezigheid mogelijk, daarom is aanwezigheid alleen mogelijk nadat u van de organisatie een bevestiging hebt ontvangen. 


Wijkmanagement

9 goede voorbeelden

Boekje Wijkmanagement - Goede voorbeelden
Van de Kennismarkt geïntegreerde wijkgerichte zorg is een online bladerbaar boekje gemaakt.

Klik op de afbeelding hiernaast of hier om dit boekje te lezen.